Choroby nowotworowe to problem zdrowotny, z którym zmaga się cały świat. Szacuje się, że ok. 40% zachorowań spowodowanych jest złym stylem życia, a także niewłaściwymi nawykami żywieniowymi. Właściwa dieta może ograniczyć ryzyko pojawienia się choroby, ale równie istotnym wyzwaniem jest żywienie pacjenta z już istniejącą chorobą onkologiczną.

Dlaczego warto studiować na kierunku Dietetyka w chorobach nowotworowych?

Kształcenie w ramach specjalności Dietetyka w chorobach nowotworowych ma na celu przygotowanie do pracy w multidyscyplinarnym zespole specjalistów, biorących udział w procesie leczenia onkologicznego. Studenci w trakcie zajęć poznają przygotowanie żywieniowe na każdym z etapów leczenia oraz w trakcie chemioterapii, radioterapii, leczenia operacyjnego i hormonoterapii. W programie zajęć jest także dietoterapia skutków ubocznych leczenia onkologicznego.

Kierunek Dietetyka ze specjalnością dietetyka w chorobach nowotworowych oferujemy w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.  W ramach zajęć studenci  mogą korzystać z nowoczesnej platformy edukacyjnej dla dietetyków DietetykPro, a także uzyskać (bez dodatkowych opłat) certyfikat: „Celiakia i pierwotna nietolerancja laktozy w praktyce dietetyka”.

Co dalej po specjalności Dietetyka w chorobach nowotworowych?

Studia na kierunku: Dietetyka ze specjalnością Dietetyka w chorobach nowotworowych przygotowują do podjęcia pracy z pacjentami z chorobą nowotworową m.in. w dziale żywienia we wszystkich jednostkach ochrony zdrowia lecznictwa zamkniętego (w tym we wszystkich oddziałach szpitalnych), a także w placówkach lecznictwa otwartego.

Kandydatów, którzy są zainteresowani kierunkiem Dietetyka ze specjalnością Dietetyka w chorobach nowotworowych zachęcamy do pooglądania “Akademickich Zakamarków“: