Wskazanie uwarunkowań branżowych, ekonomicznych, społecznych, regionalnych i ponadregionalnych oraz nakreślenie kierunków rozwoju Podkarpackiego Klastra Rolno-Spożywczego – to główne cele konferencji, która odbyła się 20 września 2012 roku w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.
Przedsiębiorcy, którzy przystąpili do współpracy w ramach Klastra mają ambicje, by produkty, które wytwarzają stały się znane i cenione nie tylko na Podkarpaciu, ale też w innych regionach kraju, Europy i świata. Są przekonani, że tym czym możemy się pochwalić na arenie międzynarodowej obok nowoczesnych technologii związanych z lotnictwem, są właśnie produkty tradycyjne i regionalne. Unia Europejska w czasie nowego okresu finansowania na lata 2014-2020 poleciła regionom wskazać obszary działania, które szczególnie należy dofinansować. Na Podkarpaciu jednym z nich będzie właśnie obszar związany z produktami tradycyjnymi i regionalnymi.
Niebagatelną rolę odgrywa w tym procesie WSIiZ, która koordynuje pracą Podkarpackiego Klastra Rolno-Spożywczego. – Uczelnia staje się centrum klasteringu. Tych klastrów tworzonych jest z naszej inicjatywy kilka. Być może przyjdzie czas na ich integrację, podobnie jak w przypadku Doliny Lotniczej, która ma znaczące dokonania gospodarcze i daje zatrudnienie około 23 tys. osób – mówi dr Wergiliusz Gołąbek, prorektor ds. rozwoju i współpracy WSIiZ.
Pozostaje mieć nadzieję, że Podkarpacki Klaster Rolno-Spożywczy odniesie spory sukces i za kilka lat Podkarpacie w Polsce i Europie znane będzie jako region z jednej strony nowoczesny, a z drugiej wytwarzający wysokiej klasy produkty rolno-spożywcze.
Kalster powstał z inicjatywy WSIiZ i przedsiębiorstw działających w ramach projektu realizowanego przez Urząd Marszałkowski „Wzmocnienie Instytucjonalnego Systemu Wdrożenia Regionalnej Strategii Innowacji w latach 2007-2013”, działanie „Wspieranie struktur klastrowych w województwie podkarpackim”.