Ponad 750 osób wykonało bezpłatne badania składu masy ciała. W każdy weekend kwietnia 2014 roku na stoisku Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie w Centrum Kulturalno-Handlowym Millenium Hall chętni mogli poznać masę swojej tkanki tłuszczowej, mięśniowej, diagnozę otyłości i otrzymać wskazówki dotyczące prawidłowego odżywania. Stoisko jednocześnie promowało nowy kierunek studiów WSIiZ – Dietetykę!

Najważniejszym elementem stoiska było profesjonalne urządzenie – Analizator InBody170, dzięki któremu każdy chętny bezpłatnie uzyskał sporo informacji na temat składu swojego ciała.

– Zależało nam na tym, aby osoba, która wykonała badanie, otrzymując wynik dowiedziała się także, że studiując Dietetykę w WSIiZ będzie mogła poprawić swój i nie tylko swój stan zdrowia prawidłowo się odżywiając – wyjaśnia mgr Urszula Binduga z Katedry Zdrowia Publicznego, Dietetyki i Chorób Cywilizacyjnych WSIiZ. – Dzięki tym studiom sam pacjent będzie mógł stać się specjalistą w dziedzinie dietetyki – dodaje mgr Urszula Binduga.

Skład ciała jest bardzo ważny i pomaga np. w zrozumieniu, jak schudnąć w zdrowy sposób. Sama dieta może doprowadzić do utraty wody oraz beztłuszczowej masy ciała (oba elementy są bardzo ważne dla zdrowego funkcjonowania organizmu). Urządzenie InBody pozwala monitorować utratę masy ciała poprzez pomiar tłuszczu w sposób gwarantujący utratę tkanki tłuszczowej. Poprzez śledzenie nie tylko utraty masy ciała, ale również jego składu, możemy otrzymać idealny typ ciała, wraz z wysoką ilością beztłuszczowej masy ciała oraz małą ilością tkanki tłuszczowej.

Organizatorem akcji była Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie oraz Millenium Hall.

1 kwietnia 2014 roku w WSIiZ ruszyła rekrutacja na studia, w tym na wspomnianą już Dietetykę. – Absolwenci studiów licencjackich na kierunku Dietetyka uzyskają uprawnienia zawodowe – zgodnie z wymaganiami obowiązującymi w ochronie zdrowia – do samodzielnego prowadzenia działalności w zakresie żywienia, w tym dietoterapii – wyjaśnia prof. Jan Gmiński, Kierownik Katedry Zdrowia Publicznego, Dietetyki i Chorób Cywilizacyjnych WSIiZ. Pełne uprawnienia zawodowe to jeden z licznych atutów tego kierunku w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

Powstanie kierunku Dietetyka, jego koncepcja, program nauczania i sposób realizacji zajęć niezwykle pozytywnie zaopiniowało dotychczas 12 instytucji. Wśród nich znalazły się m.in. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Agencja Rynku Rolnego, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków (Podkarpacki Oddział Wojewódzki), Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego” oraz liczne przedszkola, szkoły, domy pomocy społecznej i uzdrowiska. – To znakomita rekomendacja oferty dydaktycznej WSIiZ. Co więcej, zajęcia na Dietetyce będą prowadzić specjaliści m.in. z wymienionych instytucji. Studenci będą więc mogli liczyć na wysoki poziom zajęć i ich praktyczny charakter – tłumaczy prof. Jan Gmiński.