Kapituła Konkursu o nagrodę Ministra Sportu i Turystyki za najlepszą pracę magisterską z zakresu gospodarki turystycznej wyłoniła laureatów ósmej edycji Konkursu. III miejsce zajęła studentka WSIiZ, Pani Justyna Czachara.

Temat pracy brzmi: „Autorska koncepcja Szlaku Kulinarnego SMAKI BIESZCZADÓW – metody promocji”. Napisana została pod kierunkiem prof. nadzw. dr hab. inż. Jana Krupy.

– Bieszczadzkie potrawy, np. kwasówka, fuczki, kysełycia, haluszki serwowane w niektórych gospodarstwach agroturystycznych, spotkać można na lokalnych festiwalach i festynach. To jednak za mało. Gdzie można w Bieszczadach posmakować lokalnego, tradycyjnego jedzenia? To częste pytanie zadawane przez turystów – mówi Justyna Czachara.

To pytanie stało się bodźcem do napisania nagrodzonej pracy. Pani Justyna podkreśla, że wiele osób związanych z promocją tradycyjnych podkarpackich produktów, a nawet sami mieszkańcy nie umieli znaleźć na nie odpowiedzi.

– Pomyślałam, jak w takim razie, jak ma do owych produktów i potraw dotrzeć turysta? – przyznaje Justyna Czachara.

Jak twierdzi laureatka, koncepcja utworzenia Szlaku Kulinarnego w Bieszczadach poparta została innymi istotnymi powodami.

– To najczęściej odwiedzany przez turystów rejon Podkarpacia. Należy zadbać o ty, by zwyczaje i tradycje mieszających tu niegdyś Bojków i Łemków nie zaginęły. Lokalne i tradycyjne kulinaria są jednymi z nielicznych, zachowanych do dzisiaj elementów dziedzictwa kulturowego tych terenów – podkreśla Justyna Czachara.

Autorka pracy uważa, że wykorzystanie tych faktów, może przyczynić się do stworzenia atrakcyjnej oferty turystycznej, jaką może być Szlak Kulinarny.

– Ważną dziedziną turystyki kulturowej staje się turystyka kulinarna. Kulinarni turyści poprzez ciekawość nowych potraw, smaków odwiedzają nieznane kraje, regiony, zwiedzają zabytki, biorą udział w wydarzeniach kulturalnych, spotykają się z mieszkańcami, a tym samym mocnej zagłębiają się w dziedzictwo kulturowe odwiedzanego regionu – podkreśla prof. Jan Krupa.

Takie osiągnięcia, jak to, potwierdzają, że poziom nauczania w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie jest naprawdę wysoki.

Panu profesorowi i samej laureatce serdecznie gratulujemy sukcesu i życzymy, by był to dopiero początek życiowych osiągnięć.

Zdjęcia: Adam Janusz