Katedra Chorób Cywilizacyjnych i Medycyny Regeneracyjnej

DANE OGÓLNE

Kierownik Katedry: Prof.dr hab. n. med. Jan Gmiński 
tel.: (17) 866-12-56 e-mail: jgminski@wsiz.rzeszow.pl
 
Prodziekan Kolegium Medycznego ds. kierunku Dietetyka: mgr Urszula Binduga 
e-mail: ubinduga@wsiz.rzeszow.pl
 
Asystent ds. Kierunku Dietetyka: Mgr Marzena Mańdziuk
tel.: (17) 866-12-93, e-mail: mmandziuk@wsiz.rzeszow.pl

Asystent ds. praktyk studenckich: mgr Małgorzata Soroń
tel.: (17) 866-12-93, e-mail: msoron@wsiz.rzeszow.pl

Sekretarz Katedry: lic. Jakub Tobiasz 
tel.: (17) 866-14-97, e-mail: jtobiasz@wsiz.rzeszow.pl
 
Konsultacje pracowników Kolegium Medycznego dla studentów Dietetyki  w semestrze zimowym 2019/20: link

PRACOWNICY

Pracownicy Katedry 

prof.dr hab. n.med. Jan Gmiński (strona osobista
jgminski@wsiz.rzeszow.pl 
prof.dr hab. Roman Lesyk
rlesyk@wsiz.rzeszow.pl
dr Artur Bijoś 
abijos@wsiz.rzeszow.pl  
dr Ryszard Palczak (strona osobista)
dr Konrad Szychowski (strona osobista)
kszychowski@wsiz.rzeszow.pl
mgr Bartosz Skóra (strona osobista)
mgr Małgorzata Soroń (strona osobista)
 

Pracownicy współpracujący z Katedrą

prof. dr hab. n. med. Paweł Januszewicz
dr hab. Jan Krupa, prof. nadzw. 
jkrupa@wsiz.rzeszow.pl  
dr inż. Izabela Cichocka 
icichocka@wsiz.rzeszow.pl
dr Barbara Danieluk
dr Aleksandra Filipowicz-Rachwał (strona osobista)
dr Anna Głowniak-Lipa
dr Andrzej Kiebała
dr Zofia Nizioł-Łukaszewska
dr Małgorzata Paszkowska 
mpaszkowska@wsiz.rzeszow.pl
dr Konrad Szocik
mgr Łukasz Cisło
mgr Ewa Fatyga 
mgr Marek Gwóźdź
mgr Bożena Kołodziej 
bkolodziej@wsiz.rzeszow.pl
mgr Grażyna Kołodziej 
gkolodziej@wsiz.rzeszow.pl
mgr Agnieszka Momora
mgr Ewa Pietrucha 
e.pietrucha@wp.pl
mgr inż. Tomasz Słodźiński
mgr Małgorzata Solecka 
mgr Mateusz Szpiech
mgr Aleksandra Zań
 

DZIAŁALNOŚĆ DYDAKTYCZNA

Pracownicy Katedry prowadzą zajęcia dydaktyczne obejmujące następujące przedmioty: 
  • Analiza i ocena jakości żywności
  • Anatomia człowieka
  • Biochemia ogólna i żywności
  • Biologia medyczna i genetyka
  • Chemia żywności
  • Coaching zdrowia
  • Diagnostyka laboratoryjna
  • Dietetyka pediatryczna i geriatryczna
  • Edukacja żywieniowa z elementami zdrowia publicznego
  • Ekologia i ochrona środowiska człowieka
  • Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym
  • Fizjologia człowieka
  • Higiena i toksykologia żywności
  • Immunologia i alergologia
  • Kliniczny zarys chorób
  • Lecznictwo uzdrowiskowe
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Nutrigenomika
  • Organizacja pracy zakładów zbiorowego żywienia
  • Parazytologia
  • Patofizjologia
  • Pierwsza pomoc przedmedyczna
  • Podstawy dietetyki
  • Poradnictwo dietetyczne z elementami dietoterapii
  • Projektowanie diet
  • Statystyka w dietetyce
  • Technologia żywności i technologia gastronomiczna
  • Żywienie człowieka zdrowego
  • Żywienie kliniczne
  • Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących
  • Żywienie szpitalne
  • Żywienie w chorobach cywilizacyjnych
  • Żywność modyfikowana genetycznie

DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWO-BADAWCZA

Działalność naukowo-badawcza Katedry. Główne kierunki badań.

  • Epidemologia
  • Wpływ kształcenia medycznego na zachowanie zdrowotne studentów wydziałów medycznych     i pozamedycznych
  • Korzystanie z usług medycznych
  • Systemy ochrony zdrowia
  • Zarządzanie marketingowe w opiece zdrowotnej
  • Finansowanie świadczeń zdrowotnych

Konferencje i seminaria organizowane przez Katedrę Archiwum

  • II Konferencja Naukowo – Szkoleniowa “Edukacja w prewencji chorób cywilizacyjnych” 14.04.2014 r. Rzeszów
  • I Konferencja Naukowo – Szkoleniowa “Edukacja w prewencji chorób cywilizacyjnych” 08.04.2014 r. Kielnarowa
  • Międzynarodowa Konferencja- Dni Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego 11-13.08. 2008 r. Rzeszów
  • I Bieszczadzka Konferencja Ratownictwa Medycznego 15 –17.06.2007 – WZW Jawor
  • Konferencja „Psychospołeczne i medyczne aspekty zachowań agresywnych młodzieży”, zorganizowana przez Katedrę Zdrowia Publicznego i Kuratorium Oświaty w Rzeszowie, 08.12.2006 r.

Koła naukowe działające przy Katedrze:

Medyczne Koło Naukowe Dietetyków ESKULAP

Pracownie naukowe

  • Laboratorium Chromatografii
  • Laboratorium Biochemii, Toksykologii i Genetyki Klinicznej
  • Laboratorium Mikrobiologii i Histologii
  • Laboratorium Hodowli Komórek i Tkanek
  • Laboratorium Immunologii i Alergologii

DANE KONTAKTOWE:

Lokalizacja: Budynek Hali sportowej, pokój KD 112 Kielnarowa
Telefon: +48 17 866 1293  +48 17 866 1497
Adres: Kielnarowa 386, 36-020 Tyczyn

Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie

ul. Sucharskiego 2,
35-225 Rzeszów

tel.: 17 866 11 11
fax: +48 17 866 12 22
e-mail: wsiz@wsiz.rzeszow.pl

Wszelkie Prawa Zastrzeżone, Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie © 2008-2019